Εργασίες στη κοινοτική βιβλιοθήκη
Δεύτερη Ενημέρωση

Από το καλοκαίρι του 2017 γίνεται προσπάθεια διάσωσης του αρχείου του Τηλέμαχου Καββαδία και της κοινοτικής βιβλιοθήκης Αργυράδων.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από την οργανωτική επιτροπή των «Καββαδίειων 2017» σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το τμήμα Αρχειονομίας-Βιβλιοθηκονομίας. Οι υπεύθυνοι καθηγητές Μεταλληνός Δημήτρης και Καββαδία Αλεξάνδρα όρισαν στις φοιτήτριες Πανδή Ανδριάνα (Μπελότη), Σάρα Μιχαέλα Μπέλλου και Σελβέρ Σαλή Ογλού να εκπονήσουν τη πτυχιακή τους εργασία με τίτλο «Αρχειονομική προσέγγιση και ταξινόμηση του ανενεργού ιδιωτικού αρχείου του Τηλέμαχου Καββαδία». Με ιδιαίτερο ζήλο οι τρείς τους καθάρισαν, κατέγραψαν και αρχειοθέτησαν το σπουδαίο αρχείο που δώρισε ο Τηλέμαχος με τη διαθήκη του στη κοινότητά μας και ολοκλήρωσαν τη μελέτη τους που πρόκειται να παρουσιαστεί το Σεπτέμβριο του 2018.

Τα βιβλία για να συντηρηθούν χρειάζονται συγκεκριμένες και σταθερές συνθήκες υγρασίας, θερμοκρασίας, φωτός και προπάντων συνεχή συντήρηση λόγω της ανάπτυξης παθογόνων μικροβίων που καταστρέφουν τα βιβλία. Κατάλληλοι χώροι υπάρχουν σε δημόσιες βιβλιοθήκες όπως στη δημοτική βιβλιοθήκη Κέρκυρας και το ιστορικό αρχείο Κέρκυρας. Αν μεταφερθεί το υλικό εκεί σημαίνει ότι σώζεται αλλά ταυτόχρονα χάνεται από το χωριό μας ένας πυρήνας γνώσης, μια πηγή πνεύματος και έμπνευσης, «ένας μικρός θησαυρός».

Στην Ελλάδα του σήμερα, της «σκουπιδοποίησης» των πάντων, ονομάζεται «ουτοπικό» ή «άπιαστο όνειρο» μια ομάδα ανθρώπων να προσπαθεί να σώσει μια βιβλιοθήκη από ολική καταστροφή.  Όταν σε άλλα μέρη οι βιβλιοθήκες είναι κέντρα συνάθροισης της νεολαίας, κέντρα εκδηλώσεων, παιχνιδιού και κοινωνικοποίησης, εμείς σφυρίζουμε αδιάφορα.

Σχετικά με τις εργασίες επισκευής της κοινοτικής βιβλιοθήκης, ο χώρος κρίθηκε ακατάλληλος για τη φύλαξη των βιβλίων και του αρχείου λόγω της συχνής επίσκεψης τρωκτικών, πουλιών και την εισροή νερού της βροχής από την οροφή. Ζητήθηκε από το μηχανικό Καββαδία Βασίλειο του Νικολάου (Σοκόλη) να βοηθήσει στη επισκευαστική μελέτη του κτηρίου. Επικαιροποιήθηκε το τοπογραφικό του οικοπέδου από τους μηχανικούς Βασίλη Πανδή και Σπύρο Πανδή. Όλοι τους δούλεψαν αφιλοκερδώς και τους ευχαριστούμε.

Η πρώτη φάση της επισκευής περιλάμβανε την αφαίρεση της ψευδοροφής και την αποκάλυψη της στέγης. Επίσης αφαιρέθηκαν οι σοφάδες και αποκαλύφθηκε το πέτρωμα των τοίχων για τυχόν ρωγμές.

Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι το κτήριο είναι ασφαλές και μπορεί να επισκευαστεί ώστε να φιλοξενήσει το αρχείο του Τηλέμαχου εφ’όσον γίνουν οι απαραίτητες εργασίες.

Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει την επισκευή της στέγης. Η προμήθεια των υλικών έχει ήδη ξεκινήσει. Μετά τη δημιουργία της οργανωτικής επιτροπής «Καββαδίεια 2018» και τη συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου, το διοικητικό συμβούλιο διαμέσου του προέδρου του Αγγελου Καββαδία του Νικόδημου ενημερώθηκε για τη πορεία των εργασιών. Σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο αγκάλιασε το εγχείρημα και η προσπάθεια βρίσκεται ήδη υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αργυράδων.

Ταυτόχρονα η δημοτική αρχή ενημερώθηκε και οι αντιδήμαρχοί μας Αλέκος Ασπιώτης και Βασίλης Καββαδίας κάνουν προσπάθειες προώθησης της μελέτης στις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου.

 

Αύγουστος 2018

Αλέξανδρος Β. Καββαδίας

Click edit button to change this text.